SPELTHERAPIE
Speltherapie is psychotherapie door middel van spel, voor kinderen van ongeveer 3 tot 14 jaar.
Bij Speelruimte krijgt het kind veel vrijheid om met allerlei expressie materiaal en speelgoed te spelen. Zo kan de therapeut zien wat het kind bezig houdt en het kind helpen zijn emoties uit te spelen, te beleven en te verwerken. De therapeut volgt het kind in zijn spel, brengt onder woorden wat er gebeurt en speelt mee.
Het theoretische en praktische uitgangspunt voor Speltherapie is cliënt-gericht kinderpsychotherapie. Centraal staat dat het kind zichzelf mag zijn en zich veilig kan voelen om zijn eigenheid te ervaren. De therapeut werkt empathisch en responsief en biedt het kind de gelegenheid om nieuw gedrag te oefenen in een veilige situatie.
WAAROM SPELTHERAPIE
Spel is de belangrijkste uitingsvorm van een kind. Maar soms zit een kind ergens mee in de knoop en lukt het hem niet om daar al spelend en op eigen kracht uit te komen. Spelen binnen een neutrale en veilige relatie nodigt het kind uit tot zelfexpressie, beleving en herstel.
Door middel van sensopatisch spel, verhalen vertellen, tekenen, schrijven of fantasie- en rollenspel kan een gebeurtenis steeds opnieuw worden nagespeeld, en in een latere fase, ook in het spel verwerkt worden. De therapeut helpt het kind om dit proces te ervaren en te verdiepen.
DOELGROEP
Deze kindertherapie vorm is geschikt voor
- verstoringen de sociaal emotionele ontwikkeling.
- faalangst, weinig zelfvertrouwen of een negatief zelfbeeld.
- echtscheiding, verlies, of bij traumatische gebeurtenissen.
- adoptie of ziekenhuisopname.
- wanneer een broer of zus langdurig ziek is, of speciale aandacht nodig heeft.
- angstig zijn of teruggetrokken gedrag vertonen, moeite om contact aan te gaan.
- slaapproblemen, moeite met school, gepest worden.
- externaliserend gedrag zoals hyperactiviteit, agressie of opstandigheid.
- lichte autistische stoornissen of lichte verstandelijke beperkingen, met moeite om emoties als boosheid, angst of verdriet te uiten of begrijpen.
Ook voor
- kinderen die niet zelf tot spel kunnen komen.
- Kinderen en ouders die samenspel kunnen gebruiken ter bevordering van de wederzijdse hechting of ter bevordering van de spelkwaliteiten van het kind.
Sherborne Samenspel en Theraplay (Hechting)
Naast Speltherapie bied ik Sherborne Samenspel en elementen van Theraplay aan ouders en kinderen die in behandeling zijn bij Speelruimte, afhankelijke van de behoeftes van het kind en gezin.
Na de intakegesprek en 3 spelobservaties hier op de praktijk krijgen we duidelijkheid over de hechtingsstijl van uw zoon of dochter, en op welke fase van de hechting zijn er happeringen ontstaan.
Informatie over Sherborne Samenspel (Hechting):
“Middels Sherborne Samenspel kan het kind alsnog de gelegenheid krijgen zich gesteund en gekoesterd te voelen door belangrijke volwassenen, en op hen te vertrouwen, maar ook de eigen kracht te ontwikkelen en te durven inzetten, op een gezonde manier.
Door deze overflow aan positieve lichamelijke ervaringen, wordt dat deel van de ontwikkeling dat het kind gemist heeft, zo veel mogelijk gecompenseerd.
Er wordt bij deze behandeling van uit gegaan, dat het mogelijk is om een verstoorde hechtingsontwikkeling (gedeeltelijk) te herstellen.
Positieve ervaringen komen naast de eerder opgedane ervaringen te staan. De kracht van de methode ligt hem mede in het feit dat de video als hulpmiddel wordt ingezet.
De videobeelden van de sessies worden met de ouders samen terug gekeken en geanalyseerd. De sensitieve responsiviteit van ouders wordt vergroot, doordat zij zich meer bewust worden van hun natuurlijke vermogen om de lichaamstaal van hun kind te verstaan.
Ouders worden hierdoor co-therapeuten, die zelf thuis met de bewegingsvormen verder aan de slag kunnen.”
Informatie uit Sherbornesamenspel.nl
Wat is Theraplay?
Bij Theraplay verbeteren we de relatie tussen ouder en kind met behulp van speelse, verzorgende en uitdagende activiteiten. Als ouder leer je je kind beter aan te voelen en te begrijpen. Door de activiteiten die je samen met de therapeut en je kind doet verbetert het contact. Je ervaart hoe de therapeut de interactie met je kind opbouwt en jij wordt daar als vanzelfsprekend in betrokken. Deze ervaring helpt je om sommige activiteiten zelf thuis ook toe te passen, zowel op momenten waarop je echt iets samen wilt doen, als op de gewone dagelijkse momenten. De positieve ervaringen neem je dus mee naar huis; Niet als verplicht huiswerk, maar gewoon omdat het leuk is. Dat is Theraplay… opgroeien met plezier… voor ouder en kind! Voor het kind zijn deze plezierige momenten belangrijk om zelfvertrouwen op te bouwen en een gehechtheidsrelatie aan te kunnen gaan met de volwassene die voor hem zorgt. Door de intensieve, positieve interactie ervaart het kind zichzelf als de moeite waard en geliefd…een basisgevoel dat we elk kind zouden willen meegeven.
Informatie theraplay.nl
Rosicler Taffari – Speelruimte Speltherapie