Ouders zijn gelukkig als kinderen lekker in hun vel zitten; als kinderen kunnen omgaan met wat er in het leven gebeurt en met veerkracht eventuele obstakels tegemoet kunnen treden.
Een kinder-therapeut biedt psychosociale hulp aan kinderen, jongeren én hun ouders met als doel dat het kind/de jongere zich ongehinderd en vol vertrouwen weer verder kan ontwikkelen.
Het is een vorm van therapie om zwaardere zorg te voorkomen.
Kinder- en jeugdtherapie bevindt zich op het snijvlak van preventie en behandeling binnen het nieuwe jeugdzorgveld. Een integrale aanpak waarbij het kind centraal staat en zijn omgeving (ouders, school) nauw betrokken wordt. Daardoor kan de kern van het probleem snel en effectief aangepakt worden. Waar nodig wordt doorverwezen naar andere disciplines.
Kern van kinder- en jeugdtherapie
Uitgangspunt is het zelfhelend vermogen van het kind . De therapeut begeleidt het kind om dit vermogen te ontdekken en te benutten.
Daarbij werkt de kinder- en jeugdtherapeut nauw samen met ouders, leerkrachten en andere belangrijke volwassenen, waardoor zij beter toegerust worden om het kind verder te begeleiden.
Er zijn verschillende stromingen binnen de kinder- en jeugdtherapie,zoals speltherapie,integratieve kindertherapie,psychomotorische kindertherapie, etc.
Sommigen hebben scholen, ziekenhuizen of andere instellingen als opdrachtgever. Ook werken ze samen met de zorgteams van de gemeentes. Het zijn hoogopgeleide professionals. Ze hebben na een HBO of WO opleiding een therapieopleiding gevolgd. Naast het verwerven van theoretische kennis en therapeutische competenties hebben zij zich intensief bezig gehouden met hun persoonlijke ontwikkeling tot therapeut door middel van supervisie en leertherapie.
De kinder- en jeugdtherapeuten die zijn opgenomen in het RBCZ-register zijn onafhankelijke, zelfstandige therapeuten. Ze werken veelal in een vrijgevestigde praktijk voor psychotherapie voor kinderen en begeleiding van ouders. Ze voldoen aan strenge kwaliteitseisen van de bij RBCZ aangesloten beroepsverenigingen.